Zupa krem z soczewicy, z krewetkami i ciemnym pieczywem

  • włączony 28/01/2019
  • 128 Odsłon

Zupa krem z soczewicy z krewetką i ciemnym pieczywem jest wyborną i rozgrzewającą zupą na chłodne i zimowe dni. Krem jest dietetyczny i aromatyczny. Przepis to wspaniały pomysł na lekki i smaczny posiłek.

Nasiona roślin strączkowych to najlepsza alternatywa dla mięsa, są źródłem białka, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Soczewica poprawia pracę układu pokarmowego oraz obniżą poziom cholesterolu. Ciemne razowe pieczywo i krewetki idealnie pasują do mojego kremu z soczewicy.

Zachęcam do wykonania przepisu 😊

 

Zupa krem z soczewicy, z krewetkami i ciemnym pieczywem
Przygotowanie
20 mins
Czas gotowania
40 mins
Całkowity czas
1 hr
 
Porcja dla: 8 osób
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 2 papryki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 500 gram czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 świeże pomidory lub pomidory w puszce
  • 100 gram mleczka kokosowego
  • żytnie pieczywo
Przyprawy:
  • pieprz
  • sól
Do przygotowania krewetek:
  • ok. 10 krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kilka liści świeżej bazyli
  • masło
Instrukcja
Przygotowanie kremu:
  1. Pokroić papryki i cebule w dużą kostkę

  2. Marchewkę i czosnek obrać i przekroić na kilka mniejszych część 

  3. Zalać wodą około 1,5-2 l 

  4. Dodać przyprawy: pieprz i sól (można też wegetę)

  5. Gotować koło 15 minut 

  6. Dokładnie umyć nasiona soczewicy

  7. Po upływie czasu dodać pomidory ( ja używam pomidorów w puszce), mleczko kokosowe i soczewicę.

  8. Gotować jeszcze 10-15 minut 

  9. Zmiksować na gładki krem 

Przygotowanie krewetek:
  1. Oczyścić krewetki 

  2. Na patelni roztopić masło 

  3. Dodać pokrojony czosnek, papryczkę chili i bazylię 

  4. Podsmażyć 2-3 minuty 

  5. Dodać krewetki 

  6. Smażyć około 2-3 minuty na każdej stronie, aż będą delikatnie zarumienione 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..