Zielony sok z jarmużem, szpinakiem i owocami

  • włączony 23/01/2019
  • 196 Odsłon

Zielony sok „Sok Shrekowy” z jarmużem, szpinakiem i owocami to witaminowa i energetyczna bomba. Jest sycący i orzeźwiający, ma piękny zielony kolor i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje.

Jarmuż ma niską wartość kaloryczną. Jest bogaty w składniki mineralne i witaminy. Zawiera duże ilości: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu, błonnika, witaminę A, C, E, K, B1, B2 oraz przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo.

Szpinak ma wiele wartości odżywczych, dużą ilość magnezu, który działa uspokajająco zapobiega bólom i zawrotom głowy, żelazo pomaga w leczeniu anemii, beta-karoten, witamina C i luteina (przeciwutleniacz) działają przeciwnowotworowo, potas obniża ciśnienie. Szpinak zawiera także witaminę A, E, K, kwas foliowy, oraz minerały takie jak sód, fosfor i cynk.

Do koktajlu dodaję ulubione owoce, które sprawiają, że konsystencja jest płynna, a smak soku mocno owocowy. Ciekawym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem może być natka pietruszki, która jest źródłem żelaza. Jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.

„Pamiętaj, że warzywa muszą być wcześniej namoczone w zimnej wodzie, dzięki czemu sok łatwiej się wyciska”

Przepis na zielony sok Shreka
Przygotowanie
20 mins
 
Porcja dla: 8 osób
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 1 opakowanie świeżego jarmużu
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 5-6 szt pomarańczy
  • 6 szt kiwi
  • 1 szt cytryny
Instrukcja
  1. Szpinak i jarmuż dokładnie wypłukać na sitku. 

  2. Umyć owoce

  3. Wycisnąć sok ze wszystkich składników w wyciskarce

Uwagi do przepisu

Można dodać natkę pietruszki. 

Najlepiej użyć wyciskarki wolnoobrotowej

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..