Zielone pesto z bazylii i kolendry

  • włączony 31/01/2019
  • 57 Odsłon

Zielone pesto z bazylii i kolendry jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się na kanapkach, jako przekąska, dressing do sałatek i oczywiście z makaronem. Szybki i samczy pomysł na tani i pożywny obiad. Smak i zapach pesto jest zachwycający !!

Zachęcam do wykonania mojego przepisu na zielone pesto z bazylii i kolendry 🍵🍵🍵

Zielone pesto z bazylii i kolendry
Przygotowanie
20 mins
 
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 3 pęczki świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 gram oliwy z oliwek
  • 30 gram orzechów pini lub słonecznika
  • 50 gram sera parmezan
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Instrukcja
  1. Liście bazylii i kolendry dokładnie umyć 

  2. Zetrzeć ser parmezan na tarce (na małych oczkach)

  3. Orzeszki pini uprażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu)

  4. Zmiksować orzeszki pini z bazylią i kolendrą 

  5. Następnie dodaj resztę składników, wszystko zmiksować aż konsystencja będzie zadowalająca

  6. Pesto możesz podawać po przygotowaniu lub przełożyć do słoika i przechowywać około 5-7 dni. 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..