Zakręcone pizzerki

  • włączony 29/01/2019
  • 328 Odsłon

Moja wersja przepisu na zakręcone pizzerki to szybki i smaczny pomysł na imprezową przekąskę. Z pewnością wszystkim zasmakują i zadziwią gości swoim wyglądem.  Jest to pizza w niestandardowej i ciekawej formie. Do środka każdy może dodać swoje ulubione składniki. Najlepiej smakuje na ciepło ale zimne też się dobre, więc idealnie sprawdza się na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Zachęcam do przygotowania mojej propozycji przepisu na zakręcone pizzerki 😊

Zakręcone pizzerki
Przygotowanie
30 mins
Czas gotowania
15 mins
Całkowity czas
45 mins
 
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
Ciasto:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 25 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżęczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • 4 pieczarki
  • 1 duża cebula
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej wieprzowej
  • kilka plasterków salami
  • 200 gram żółtego sera
  • 1 papryka
  • kukurydza
Sos:
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Instrukcja
Przygotowanie ciasta:
  1. Do miski wsypać mąkę, wodę, drożdże, oliwę z oliwek, cukier i sól. 

  2. Wszystkie składniki wymieszać razem 

  3. Wyrabiać ciasto do połączenia wszystkich składników 

  4. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na kształt prostokąta 

Przygotowanie sosu:
  1. Na patelni podsmażyć cebulkę i czosnek pokrojone w drobną kostkę 

  2. Dodać pokrojone pomidory bez skórki 

  3. Dodać pieprz, sól i oregano 

  4. Wszystko smażyć kilka minut aż sok z pomidorów wyparuje 

Przygotowanie nadzienia:
  1. Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym 

  2. Dodać pokrojone pieczarki, cebule i paprykę w małą kostkę 

  3. Dodać salami, szynkę, kukurydzę i ser żółty 

  4. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w 2-3 centymetrowe paski 

  5. Zostawić na ok 15-20 minut do wyrośnięcia 

  6. Piec przez 15-20 minut w 200 stopniach 

  7. Najlepiej podawać na ciepło 

Uwagi do przepisu

Sos pomidorowy można zastąpić gotowym sosem pomidorowym lub przecierem pomidorowym, ketchupem  i oregano.

Gotowe pizzerki można podawać z sosem czosnkowym (majonez + jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + sól i pieprz)

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..