Domowy olej z ziołami
Kategoria: Dodatki do potraw
Słowa kluczowe: olej rzepakowy, zioła
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 750 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki estragonu
  • dodatkowo: litrowa szklana butelka z korkiem
Instrukcja
  1. Butelkę sparz wrzątkiem i poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

  2. Obierz ząbki czosnku, pokrój na ćwiartki i wrzuć do butelki.

  3. Dodaj rozmaryn, tymianek, estragon i zalej olejem.

  4. Wstaw do lodówki. Można go użyć po 2 dniach.

Uwagi do przepisu

Olej powinien być przechowywany w szklanej butelce, ponieważ łatwo wchodzi w reakcję z plastikiem, tworząc toksyczne związki.