Walentynkowe ciastka serduszka

  • włączony 08/02/2019
  • 137 Odsłon

Ciastka w kształcie serca to przepis mojej babci. Ciasteczka są kruche, miękkie i bardzo smaczne.

Idealnie sprawdzają się posypane cukrem pudrem, ale także z kawałkami czekolady lub rodzynkami.

Serca można upiec i  podarować ukochanej osobie na prezent walentynkowy ! 💕

Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu!

Zachęcam do przygotowania przepisu 14 lutego w dzień zakochanych 🍪

Ciastka serduszka
Przygotowanie
15 mins
Czas gotowania
15 mins
Całkowity czas
30 mins
 
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 120 gram masła (zimnego)
  • 150 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • pół łyżeczki amoniaku
  • 16 gram cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • Cukier puder
  • Foremka w kształcie serca
Instrukcja
  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, masło (pokrojone na kawałki), cukier waniliowy 

  2. Wymieszać śmietanę z amoniakiem i dodać do reszty składników 

  3. Zagniatać ciasto rękami, aż ze składników powstanie kruszonka

  4. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulkę

  5. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 minimetrów

  6. Foremkami w kształcie serca wyciąć kształt 

  7. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem 

  8. Piec około 14-15 minut w 180 stopniach 

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..