Tarta z warzywami

  • włączony 26/01/2019
  • 147 Odsłon

 

Przepis na tartę z brokułami to super propozycja na kolację lub lekki obiad. Jest bardzo smaczna, sycąca i pożywna. Doskonałe danie, które zachwyci wszystkich swoim smakiem oraz zapachem unoszącym się w całym domu. Wybrałam moje wszystkie ulubione warzywa i składniki i je połączyłam -smak i zapach tarty jest zachwycający ! Wyglądem przypomina pizzę, więc dzieci z chęcią będą się nią zajadać. Zachęcam do wykonania mojego przepisu na tartę.

Przygotowanie
20 mins
Czas gotowania
50 mins
Całkowity czas
2 hrs
 
Porcja dla: 8 osób
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 50 gram sera parmezan
  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 40 gram wody
  • 1 brokuł
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały pomidor
  • 1 puszka kukurydzy
  • szynka parmeńska wieprzowa
  • 1 papryka
  • 3 jajka
  • 160 gram śmietanki 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • groch lub fasola (do obciążenia tarty aby nie wyrosła)
  • papier do pieczenia
Instrukcja
Ciasto:
  1. Zetrzeć ser parmezan na tarce ( najmniejsze oczka)


  2. Wymieszać mąkę, wodę i masło 

  3. Dodać starty ser 

  4. Wymieszać wszystkie składniki razem

  5. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut 

  6. Rozwałkować ciasto grubość ok. 0,5 cm

  7. Wyłożyć na blachę i nakłuć ciasto widelcem 

  8. Wyłożyć papierem i wysypać groch (aby obciążyć tarte)

  9. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec tarte około 25 minut

  10. Po upieczeniu odczekać 10-20 minut aby ciasto przestygło 

Nadzienie:
  1. -Brokuły pokrojone w cienkie i płaskie słupki

    -Cebula pokrojona w kostkę

    -Kukurydza

    -Szynka parmeńska wieprzowa

    -Pomidor pokrojony w kostkę

    -Papryka pokrojona w kostkę

  2. W misce dokładnie wymieszać 3 jajka, śmietanę 18 %, szczyptę pieprzu i soli 

  3. Wszystko zalać wymieszaną masą jajeczną

  4. Piec 30- 35 minut 180 stopni 

  5. Smacznego 🙂

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..