Tabbouleh – sałatka libańska, wersja wege i z kurczakiem

  • włączony 15/01/2019
  • 304 Odsłon

Tabbouleh – jest popularną libańską odmianą sałatki warzywnej z pomidorów i kaszy bulgur.

Tradycyjną sałatkę libańską, podajemy wyłożoną na liściach sałaty rzymskiej z ćwiartkami limonek lub cytryn.

Smak potrawy idealnie podkreślają prażone orzeszki piniowe, świeże liście mięty i kolendry.  Warto pamiętać, że jeżeli nie lubisz dość twardej kaszy bulgur, zawsze możesz dodać delikatne w smaku ziarna kuskus.

Przygotowanie sałatki libańskiej: wersja z kaszą bulgur lub kuskusem.
Przygotowanie
10 mins
Czas gotowania
15 mins
Całkowity czas
25 mins
 
Porcja dla: 4
Kalorie: 295 kcal
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 250 gr Kaszy bulgur lub kuskus
  • 4 szt pomidory (średnie)
  • 1 szt cebuli łagodnej
  • 1 szt ogórek
  • 1/2 szt papryki słodkiej
  • 3 łyżki pietruszki świeża nie suszona
  • 2 łyżki kolendry świeża nie suszona
  • 2 łyżki mięty świeża nie suszona
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyzki orzeszków pinii
  • 2 szt jajka na twardo
  • 1 łyżeczka soli do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • szczypta pieprzu czarnego do samaku
Instrukcja
  1. Dwie torebki kaszy bulgur wrzuć do gotującej się wody (około 1 litr) i gotuj pod przykryciem 12 minut

    Jeżeli wybierasz ziarna kuskus wystarczy, że do miski wsypiesz i zalejesz wrzątkiem kaszę. Następnie należy odstawić na kilka lub kilkanaście minut (uwaga: kuskus pęcznieje i trochę zwiększa objętość). Proporcje 1:1 zapewnią, że cała woda zostanie wchłonięta i kasza nie będzie wodnista.

  2. Natkę kolendry, liście mięty i ewentualnie szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z orzeszkami pinii. Całość przekładamy do większego pojemnika i mieszamy z kaszą, i drobno pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, cebulą i czerwoną papryką, dodajemy również pokrojone jajka na twardo.

    W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku, a następnie całość dodajemy do głównej miski z kaszą i warzywami i dokładnie mieszamy.

Uwagi do przepisu

Tabbouleh nadaje się od razu do spożycia, może być to osobne danie dla miłośników kuchni wege lub podawane np. z grillowanym kurczakiem.

Kategorie artykułów:
Dania główne · Przepisy · Sałatki · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..