Szaszłyki z rozmarynem

  • włączony 16/01/2017
  • 172 Odsłon

Dawno już pożegnaliśmy słoneczne lato. Pozostały tylko wspomnienia i zdarza nam się w zimne grudniowe wieczory wracać myślą do chwil spędzonych na plaży, nad jeziorem, czy też na górskich szlakach. Z uśmiechem na twarzy przypominamy sobie beztroskie  zabawy dzieci w ogrodzie podczas popołudniowych spotkań z przyjaciółmi, połączonych ze wspólnym grillowaniem. Unoszący się wówczas zapach potraw możemy odtworzyć w naszej kuchni – jako namiastkę zapachu lata – przygotowując szaszłyki z rozmarynem.

  Rozmaryn jako wiecznie zielony krzew hodowany w doniczce może stać się piękną ozdobą każdej kuchni.

Szaszłyki z rozmarynem
Kategoria: Przekąski, Zestawy obiadowe
Kuchnia: Azjatycka
Słowa kluczowe: mięso, rozmaryn, warzywa
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
MARYNATA DO MIĘSA
  • 300 ml majonezu Winiary
  • 220 ml ketchupu
  • 1/2 łyżki listków świeżego rozmarynu
SZASZŁYKI
  • 1-2 kilogramy karkówki, łopatki wieprzowej lub piersi z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • smalec
Instrukcja
PRZYGOTOWANIE
  1. W dużej misce wymieszaj majonez, ketchup i rozmaryn. 

  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i połącz z marynatą. 

  3. Odstaw miskę w chłodne miejsce i przygotuj warzywa. 

  4. Papryki i cebule pokrój w kostkę podobnej wielkości jak mięso.

  5. Zamarynowane mięso nadziewaj na patyczki na przemian z kawałkami warzyw.

  6. Rozgrzej patelnię ze smalcem i smaż szaszłyki z każdej strony, aż mięso będzie miękkie.

Uwagi do przepisu

Mięso marynujemy co najmniej godzinę - będzie wtedy kruche i soczyste. 

 

Artykuł tagi:
·
Kategorie artykułów:
Dania główne · Przekąski · Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nie przegap! losowe posty..