Sorbet lodowy z borówkami amerykańskimi, malinami i jeżynami

  • włączony 25/01/2019
  • 18 Odsłon
  • Styczeń 25, 2019

Sorbet serwowano już za czasów cesarza rzymskiego – Nerona. Był to deser w postaci śniegu zmieszanego z miodem i winem. Podobno śnieg zbierano w górach i transportowano zatrudniając do tego specjalnych biegaczy, którzy podawali sobie pojemniki z rąk do rąk, aby dotarł na miejsce przed roztopieniem. Później produkowany był na bazie lodu, owoców i soku.

Taki lodowy przysmak warto przygotować w domu, ponieważ w składzie dzisiejszych sorbetów występuje szkodliwy dla zdrowia syrop glukozowy oraz substancje wzmacniające smak i aromat.

Sorbet lodowy z borówkami amerykańskimi, malinami i jeżynami
Kategoria: Desery i słodycze
Słowa kluczowe: borówki amerykańskie, jeżyny, maliny
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 200 gramów borówek amerykańskich
  • 200 gramów malin
  • 200 gramów jeżyn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki syropu z agawy
Instrukcja
  1. Wypłucz owoce w wodzie, przesyp na ręczniki papierowe i poczekaj aż obeschną.

  2. Przełóż do pojemnika z pokrywką.

  3. Dodaj soku z cytryny, syropu z agawy i dokładnie wymieszaj.

  4. Zamknij pojemnik i włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny.

  5. Wyjmij pojemnik, zmiksuj jego zawartość na gładką masę i ponownie umieść w zamrażalniku.

  6. Po 3 godzinach można sorbet nakładać do pucharków. 

Uwagi do przepisu

Oczywiście najlepiej użyć w przepisie owoców pochodzących  z przydomowego ogródka lub zakupionych u znanych nam lokalnych dostawców.

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..