Smakowita pizza domowej roboty z lampką wina

  • włączony 17/01/2017
  • 358 Odsłon

Pierwsza współczesna pizza przyrządzona została w 1889 roku – w Neapolu – podczas wizyty królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. Miejscowy piekarz przygotował na tę okazję płaski placek z ciasta drożdżowego, którego podstawowymi dodatkami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Swoimi kolorami miały nawiązywać do włoskich barw narodowych. Pizzę tę nazwano imieniem królowej – Margherita. Jest ona obecnie najpopularniejszą i najprostszą wersją tego specjału kuchni włoskiej.

Klasyczna Pizza Margherita smakuje najlepiej w duecie z orzeźwiającym winem Sauvignon Blanc lub delikatnym winem Merlot.

Smakowita pizza domowej roboty z lampką wina
Kategoria: Fast Food, Zestawy obiadowe
Kuchnia: Włoska
Słowa kluczowe: domowa, pizza
Porcja dla: 4
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
CIASTO
  • 500 gramów mąki pszennej
  • jajo
  • 2,5 grama drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • tłuszcz
SOS POMIDOROWY
  • 500 gramów pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
DODATKI - ilość według uznania
  • szynka, boczek, salami
  • pieczarki
  • kukurydza, groszek, fasola (z puszki)
  • papryka czerwona, żółta, zielona
  • cebula
  • żółty ser
Instrukcja
PRZYGOTOWANIE PIZZY
  1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem i odstaw na 10 min. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, oliwę i drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręką, aż powstanie gładka masa. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu.

  2. Pomidory sparz, obierz ze skóry , usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondla, dodaj bazylię, sól, pieprz i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj całość i dalej gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek - ok. 1 min. Gdy sos osiągnie odpowiednia gęstość dodaj czosnek i wymieszaj.

  3. Wędliny pokrój na kawałki, paprykę w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto wyłóż na natłuszczoną blachę, posmaruj odrobiną oleju i nałóż sos. Ułóż dodatki i posyp żółtym serem (można go dodać 5 min. przed końcem pieczenia). Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na funkcji "góra-dół", na dolną półkę. Pieczenie trwa od 30 do 50 min. 

Uwagi do przepisu

Taką pizzę można zaserwować z domowej roboty majonezem.

Artykuł tagi:
· · ·
Kategorie artykułów:
Dania główne · Fast Food · Przepisy

Komentarze

  • Bardzo fajny przepis

    Piotr 02/01/2019 10:14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nie przegap! losowe posty..