Pierwsza współczesna pizza przyrządzona została w 1889 roku – w Neapolu – podczas wizyty królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej. Miejscowy piekarz przygotował na tę okazję płaski placek z ciasta drożdżowego, którego podstawowymi dodatkami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Swoimi kolorami miały nawiązywać do włoskich barw narodowych. Pizzę tę nazwano imieniem królowej – Margherita. Jest ona obecnie najpopularniejszą i najprostszą wersją tego specjału kuchni włoskiej.
Klasyczna Pizza Margherita smakuje najlepiej w duecie z orzeźwiającym winem Sauvignon Blanc lub delikatnym winem Merlot.

- 500 gramów mąki pszennej
- jajo
- 2,5 grama drożdży
- 180 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- tłuszcz
- 500 gramów pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- szynka, boczek, salami
- pieczarki
- kukurydza, groszek, fasola (z puszki)
- papryka czerwona, żółta, zielona
- cebula
- żółty ser
-
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem i odstaw na 10 min. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, oliwę i drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ręką, aż powstanie gładka masa. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem sosu.
-
Pomidory sparz, obierz ze skóry , usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Włóż do rondla, dodaj bazylię, sól, pieprz i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj całość i dalej gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięty przez praskę czosnek - ok. 1 min. Gdy sos osiągnie odpowiednia gęstość dodaj czosnek i wymieszaj.
-
Wędliny pokrój na kawałki, paprykę w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto wyłóż na natłuszczoną blachę, posmaruj odrobiną oleju i nałóż sos. Ułóż dodatki i posyp żółtym serem (można go dodać 5 min. przed końcem pieczenia). Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na funkcji "góra-dół", na dolną półkę. Pieczenie trwa od 30 do 50 min.
Taką pizzę można zaserwować z domowej roboty majonezem.
Bardzo fajny przepis