Sałatka z quinoa, czerwonej fasoli i kukurydzy

  • włączony 29/01/2019
  • 377 Odsłon
  • Styczeń 29, 2019

Quinoa, nazywana również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, pochodzi z rodziny traw, a nie zbóż.  Jednak podobnie jak one, posiada ziarna bogate w skrobię. Uprawiali ją już Inkowie około 1000-2000 lat przed nasza erą, uważając ją za „matkę wszystkich ziaren”. Podobno władca ich imperium każdego roku osobiście wysiewał pierwsze nasionko.

W sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć 3 rodzaje komosy ryżowej: białą-o delikatnym smaku i dobrze pęczniejących ziarnach oraz czerwoną i czarną, które mają bardziej wyrazisty smak i są chrupiące po ugotowaniu.

Sałatka z quinoa, czerwoną fasolą i kukurydzą
Kategoria: Dania wegetariańskie, Przekąski, Przystawki i sałatki, Sałatki
Słowa kluczowe: czerwona fasola, komosa ryżowa, kukurydza, quinoa
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 1/2 szklanki białej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki czerwonej komosy ryżowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu (zapraszam do skorzystania z przepisu dostępnego na stronie-kategoria "Półprodukty")
  • 2 łyżki soku z limonki
  • olej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Instrukcja
  1. Opłucz dokładnie komosę pod bieżącą wodą i pozostaw na sicie.

  2. Zagotuj bulion i dodaj do niego wypłukane ziarna. Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż wchłonie cały płyn.

  3. Odcedź fasolę i kukurydzę.

  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowaną cebulę.

  5. Dodaj komosę i przesmaż razem.

  6. Przełóż do dużej miski komosę, czerwoną fasolę i kukurydzę. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i wymieszaj.

  7. Podawaj sałatkę posypaną natką pietruszki.

Uwagi do przepisu

Ugotowane ziarna są lekko przezroczyste, z widocznymi w środku ogonkami kiełków.

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..