Sałatka z kiełkami i serem feta

  • włączony 22/01/2019
  • 120 Odsłon
  • Styczeń 22, 2019

Jedzenie kiełków zapoczątkowano wiele wieków temu w Chinach, gdzie pierwotnie stosowano je jako środek leczniczy. W Europie odkryli je żeglarze podczas jednej z wypraw. Na pokładzie znajdowała się tylko suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. Po jej spożyciu stwierdzili , że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego momentu zaczęli spożywać kiełki w trakcie wielomiesięcznego pobytu na morzu, zabezpieczając się przed powszechnym na statkach szkorbutem (wynikającym z niedoboru witaminy C).

Kiełki zawierają w sobie esencję zdrowia, ponieważ spożywane są w momencie, kiedy roślina jest żywiona i zawiera w sobie to co najlepsze.

Sałatka z kiełkami i serem feta
Kategoria: Przystawki i sałatki, Sałatki
Słowa kluczowe: kiełki, ser feta
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 100 gramów kiełków
  • 1/2 żółtej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 gramów sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól
  • pieprz
Instrukcja
  1. Pokrój paprykę i ser feta w kostkę, a pomidorki w ćwiartki.

  2. Przełóż do szerokiej miski paprykę oraz pomidorki i wymieszaj z kiełkami.

  3. Dodaj ser, sok z cytryny, oliwę i delikatnie połącz składniki sałatki.

  4. Posyp całość ziarnami sezamu.

Uwagi do przepisu

Jeżeli chcemy uzyskać ostry smak sałatki, stosujemy kiełki z rzodkiewki lub brokuła. Łagodny smak zapewnią jej kiełki z soczewicy albo lucerny.

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..