Sałatka wiosenna

  • włączony 11/11/2018
  • 381 Odsłon

Za oknem zimowa aura. Biały puch pokrył dachy domów i gałęzie drzew.  Czasem chciałoby się zasnąć w długi zimowy sen i obudzić dopiero gdy nadejdzie wiosna. „Wiosna, wiosna, wiosna, echże ty.” Wiosna, wiosna, wiosna, gdzieżeś ty – chciałoby się dopowiedzieć za autorem tekstu. O tej porze roku może ona zawitać w każdej kuchni w postaci kolorowej sałatki.

Sałata cieszyła się ogromną popularnością w Starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianom udało się wyhodować sałatę w główkach – wcześniej rosła na długich wiotkich łodygach.

Sałatka wiosenna
Kategoria: Sałatki
Kuchnia: Włoska
Słowa kluczowe: orzechy, roszponka, rukola, sałata lodowa
Porcja dla: 4
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 150 gramów rukoli
  • 150 gramów roszponki
  • 150 gramów sałaty lodowej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 60 gramów orzechów laskowych
  • 60 gramów orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
Instrukcja
  1. Sałaty umyć i osuszyć.

  2. Sałatę lodową poszarpać na kawałki.

  3. Wymieszać wszystkie sałaty i rozłożyć w szerokim naczyniu.

  4. Pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki - w zależności od ich wielkości.

  5. Orzechy pokroić.

  6. Na sałatach ułożyć pomidorki i posypać orzechami.

  7. Olej doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  8. Całość polać olejem.

Uwagi do przepisu

Należy pamiętać o tym, aby w przepisie użyć oleju nierafinowanego.

 

Artykuł tagi:
·
Kategorie artykułów:
Przekąski · Sałatki · Wege

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nie przegap! losowe posty..