Sałatka z brokułami i bazylią

  • włączony 16/11/2017
  • 217 Odsłon

Brokuł, nazywany zielonym “kuzynem” kalafiora, jest warzywem niedocenianym w diecie. Zawiera silne antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym, magnez i sole mineralne wspomagające pracę układu nerwowego. Spożycie 200 gramów tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Brokuł jest również cenną bazą nabiału chroniącego przed osteoporozą.

Prawdziwy aromat zapewnia potrawom stosowanie świeżych ziół.

Sałatka z brokułami i bazylią
Kategoria: Przystawki i sałatki, Sałatki
Słowa kluczowe: bazylia, brokuł, pomidorki koktajlowe, sałatka, ser feta
Porcja dla: 3 osoby
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 500 gramów brokuła
  • 120 gramów pomidorków koktajlowych
  • 120 gramów sera feta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • jogurt grecki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
Instrukcja
  1. Brokuła rozdziel na koszyczki i ugotuj al dente.

  2. Pomidorki przekrój na pół.

  3. Ser feta pokrój w kostkę, a jajka na ćwiartki.

  4. Jogurt wymieszaj z majonezem, bazylią, solą i pieprzem.

  5. Ułóż wszystkie składniki na półmisku.

  6. Przed podaniem polej sałatkę sosem.

Uwagi do przepisu

Brokuła najlepiej ugotować na parze. Zachowuje wtedy swój intensywny zielony kolor oraz wartości odżywcze.

Artykuł tagi:
·
Kategorie artykułów:
Przekąski · Przepisy · Sałatki · Wege

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nie przegap! losowe posty..