Przepyszne enchiladas z ryżem, fasolą i serem Cheddar

  • włączony 16/01/2019
  • 279 Odsłon

Enchilidas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, którego nazwa pochodzi od czasownika enchilar, znaczącego „dodaj paprykę” i jak to w Meksyku musi być to – papryczka chili.

Tortille kukurydziane najczęściej podawane są z kurczakiem, jednak ja osobiście polecam użycie piersi z indyka.

Mięso z indyka ma nieco inny profil odżywczy niż mięso kurze. Charakteryzuje się mniejszą ilością kwasów tłuszczowych. Proporcje pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6 są bardzo korzystne. Mięso indycze bogate jest także w witaminy z grupy B (B3, B6 i B12) oraz cynk i selen. Niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka sprawiają, że jest ono lekkostrawne, a składniki odżywcze są lepiej przyswajane.

Tajemnicą poliszynela jest także to, że nie zawiera w sobie antybiotyków lub hormonów, jak to często bywa w kurczakach zwłaszcza z taniego chowu klatkowego

To tyle jeśli chodzi o zachwyty nad mięsem indyczym 😊, poniżej znajdziecie składniki i sposób przygotowania mojej wersji Enchilidas

Przepis na enchiladas z ryżem, fasolą i serem Cheddar
Przygotowanie
10 mins
Czas gotowania
12 mins
Całkowity czas
22 mins
 

Prawdziwy smak poczujemy w wersji na ostro z dodatkiem nachosów i sera cheddar.  Jednak Enchilada ma setki wersji moim zdaniem moja będzie prosta do wykonania nawet dla początkujących

Porcja dla: 4
Kalorie: 210 kcal
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 150 gram ryżu długoziarnistego
  • 1/2 szt piersi z indyka
  • 1 szt cebula czerwona
  • 1/2 szt cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szt papryka czerwonej
  • 1/2 szt ostra papryczka chili
  • 6 szt placków tortilla najlepiej kukurydziane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 gr sera Cheddar
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • kumin
  • kolendra najlepiej świeża
Instrukcja
  1. Filet z indyka należy pokroić na kawałki następnie usmażyć na oliwie, doprawiając kuminem, pieprzem i solą. W wolnej chwili możemy zetrzeć ser Cheddar

  2. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką czerwoną. Smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 8 minut lub do odparowania. Na koniec dodajemy świeżo pociętą kolendrę.

  3. Część sosu pomidorowego dodajemy do usmażonego indyka i mieszamy. Podsmażamy chwilę i dodajemy starty ser Cheddar. Podsmażamy do momentu, aż ser się roztopi.  Następnie na tortille wykładamy nadzienie z indyka i sosu i ciasno zwijamy.

  4. Zwinięte tortille wkładamy  do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałym sosem oraz posypujemy resztą sera.  Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 do 12 minut, aż ser się roztopi i lekko przypiecze

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..