Przepis na domowy zakwas buraczany

  • włączony 15/12/2018
  • 233 Odsłon

Święta się zbliżają!!🎄🎁 Nie możemy zapomnieć o zakwasie, który jest nieodzownym dodatkiem do tradycyjnego barszczu wigilijnego. Jak wiadomo podstawą każdej dobrej zupy jest wywar, przygotowany ze zdrowych i świeżych produktów.

Naturalny sfermentowany zakwas z buraków jest wspaniałym probiotykiem, który odbudowuje dobroczynną florę bakteryjną naszych jelit. Buraki zawierają wiele minerałów, ogromne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B. Moim zdaniem jest to pyszny i zdrowy napój, który doda nam energii i siły każdego dnia.

Warto pamiętać, że zakwas zawiera, także takie minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor, cynk, molibden, kobalt, rubid, cez, a także kwasy organiczne.

Pamietaj, że w sklepach można kupić gotowy zakwas, który jednak zawiera ocet. Moim zdaniem warto poświęcić chwilę czasu i samodzielnie przygotować przepszny zakwas

Zakwas buraczany
Przygotowanie
20 mins
 

Zakwas buraczany to nie tylko dodatek do barszczu wigilijnego ale wspaniały napój wzmacniający. Pijać 1 szklankę 2 - 3 razy w tygodniu możemy zrobić kurację oczyszczająco – wzmacniającą. 

Kategoria: Dania wegetariańskie
Kuchnia: Polska
Słowa kluczowe: zakwas buraczany
Porcja dla: 8 osób
Kalorie: 120 kcal
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 6 -8 szt. Buraki okrągłe lub podłużne
  • 4-5 szt. ząbków czosnku (tylko nie chiński)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 skórka razowego chleba na zakwasie
  • 1,5 do 2 litrów przegotowanej i ostudzonej wody!
  • 4-5 lisci laurowych
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren ziaren pieprzu
  • szczypta nasion kminu
Instrukcja
  1. Przygotuj szklane lub gliniane naczynie, umyj i osusz. 

  2. Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój w grube, ciężkie plastry, aby zostały na dnie naczynia i uwolnił się ich aromat po zalaniu wodą. Dodaj obrany i pokrojony czosnek.

  3. Dopraw zakwas przyprawami.

  4. Na górę dodaj jedną skórkę dobrego razowego chleba zrobionego na zakwasie. Jest to niezbędny składnik, który poprawia aromat zakwasu. ( Należy ją wyjąć po 2-3 dniach od zrobienia ) 

  5. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Przykryj naczynie gazową ściereczką i zawiąż ją sznurkiem. 

  6. Zakwas należy przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej od 5 do 7 dni.

  7. Następnie po upływie około tygodnia gotowy zakwas przecedzić , przelać do czystego słoika i przechowywać w lodówce. (kilka tygodni)

Uwagi do przepisu
  • Buraki nie mogą wystawać nad powierzchnię wody.
  • Codziennie zaglądaj do zakwasu i usuwaj z jego powierzchni powstała białą pianę.

Warto po kilku dniach spróbować zakwasu i "doprawić" zgodnie ze swoimi upodobaniami

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..