Pomysł na lekkie śniadanie – mus owocowy

  • włączony 27/01/2019
  • 39 Odsłon

Delikatny mus owocowy jest idealnym pomysłem na lekkie śniadanie lub owocowy deser. Latem można korzystać ze świeżych owoców sezonowych, natomiast zimą najlepiej z mrożonek.

Ja do mojego przepisu użyłam mrożonych jagód, ale równie dobrze sprawdzą się też maliny i truskawki. Wszystko zależy od tego,  jakie owoce lubicie lub jakie są dostępne. Mus zagęszczam dużą ilością płatków owsianych, aby był bardziej treściwy. Konsystencja jest kremowa i gładka ponieważ, dodaje jogurt naturalny lub mleko. Oczywiście nie zapominam o moich ulubionych nasionach chia, które zawsze są w mojej kuchni -> (np. przepis na pudding chia)

Zachęcam do przetestowania mojego przepisu 😊

Mus wyglądem przypomina czekoladę, jednak w smaku jest intensywnie owocowy

 

Przygotowanie
20 minut
Całkowity czas
20 minut
 
Porcja dla: 4 osoby
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 400 gram mrożonych jagód
  • 3 świeże banany
  • 2 daktyle
  • 150 gram jogurtu naturalnego lub mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4-5 łyżki płatków owsianych
Dodatkowo:
  • orzechy, owoce, wiórki kokosowe lub płatki migdałów (do ozdoby)
Instrukcja
  1. Wieczorem wsypać nasiona chia do jogurtu naturalnego i odstawić do lodówki na całą noc

  2. Przed spożyciem wsypać wszystkie składniki do jednego naczynia

  3. Zblendować na gładki mus 

  4. Ozdobić owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. 

  5. Smacznego 🙂 

Uwagi do przepisu

Można wykorzystać inne owoce np. (maliny, truskawki)

Kategorie artykułów:
Desery · Przepisy · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..