Placki z serem, bananami i rodzynkami

  • włączony 27/12/2018
  • 46 Odsłon
  • Grudzień 27, 2018

Historyczne zapisy mówią, że ogromne ilości rodzynków spożywano w Turcji, na dworze sułtana Sulejmana, żyjącego w XVI wieku. Nadworni kronikarze  zanotowali, że podczas jednego z wydawanych przez władcę przyjęć przygotowano 53 różne potrawy, w których główną rolę odgrywały rodzynki. Najlepsze z tych bakalii pochodzą właśnie z tureckich winogron – z okolic miasta Izmir – gdzie rozpościerają się pachnące z odległości wielu kilometrów plantacje słodkich i soczystych winorośli.

Winogrona zbierane są ręcznie, a później poddawane procesowi suszenia na słońcu. Dzięki temu mogą zachować swoją naturalną słodycz oraz wartości odżywcze.

Placki z serem, bananami i rodzynkami
Kategoria: Dania wegetariańskie, Desery i słodycze, Śniadania
Słowa kluczowe: banany, biały ser, rodzynki
Porcja dla: 4
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 450 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 500 gramów mąki
  • 50 gramów rodzynków
  • 2 banany
  • szczypta soli
  • tłuszcz
Instrukcja
  1. Drożdże rozetrzyj w misce z łyżeczką miodu i zalej ciepłym mlekiem.

  2. Rozczyn przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  3. Utrzyj jajka z pozostałą ilością miodu.

  4. Mąkę przesiej, dodaj sól i rozczyn. Gęstość ciasta reguluj mlekiem lub mąką.

  5. Ser pokrusz widelcem i dodaj do ciasta razem z rodzynkami.

  6. Całość odstaw na 20 minut.

  7. Rozgrzej tłuszcz i nakładaj porcje łyżką. 

  8. Obierz banany, pokrój na plasterki i układaj na gotowych plackach. Możesz dodatkowo posypać je rodzynkami.

Uwagi do przepisu

Unikaj kupowania rodzynków z niepewnych źródeł, np. sprzedawanych na wagę - przechowywanych w workach na targowisku oraz takich, które zawierają dwutlenek siarki jako konserwant. Ma on właściwości alergizujące i niszczy witaminy, które znajdują się w rodzynkach. 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..