Placki z cukinii

  • włączony 16/01/2019
  • 24 Odsłon
  • Styczeń 16, 2019

Cukinia cieszy się popularnością głównie w Europie. W niektórych krajach spożywa się również jej duże, żółte kwiaty-nadziewane, pieczone i smażone oraz świeże pestki, które podobnie jak pestki dyni zawierają substancje o działaniu przeciwnowotworowym.

Coraz częściej uprawia się cukinię w polskich ogródkach, gdyż jest odporna na szkodniki i choroby. Nie wymaga spryskiwania chemicznymi substancjami, więc można samemu wyhodować ekologiczne warzywo.

Placki z cukinii
Kategoria: Dania wegetariańskie, Zestawy obiadowe
Słowa kluczowe: cukinia, placki
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • smalec
Instrukcja
  1. Umyj cukinie i po odcięciu końcówek zetrzyj na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach.

  2. Odciśnij dokładnie na sitku o drobnych i gęstych oczkach. Dopraw solą i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie odciśnij i przełóż do dużej miski.

  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kosteczkę.

  4. Połącz masę z czosnkiem, cebulą, jajkiem, mąką i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  5. Na patelni roztop smalec i nakładaj łyżką porcje.

  6. Smaż placki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Uwagi do przepisu

Najlepiej kupić młode cukinie, ponieważ nie trzeba wyjmować pestek, a poza tym mają miękką skórkę.

 

Kategorie artykułów:
Dania główne · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..