Pikle

  • włączony 30/01/2019
  • 64 Odsłon
  • Styczeń 30, 2019

Cesarz rzymski Tyberiusz uważał, że ogórki są wyśmienitą i orzeźwiającą przekąską. Zażyczył sobie, aby występowały w jego menu do obiadu przez cały rok. Ogrodnicy podjęli się więc uprawy tego warzywa w cieplarniach. Sadzili je w skrzynkach na kółkach, co umożliwiało odwracanie ich w kierunku światła słonecznego. Uprawianie ogórków przez okrągły rok sprawiło, że zaczęli je kisić w beczkach i zakwaszać na różne sposoby. I tak przyczynili się do rozpowszechnienia tej rośliny z rodziny dyniowatych.

W Iranie ogórek uważa się za owoc i dlatego podaje się go na stół razem ze słodyczami.

Pikle
Kategoria: Dania wegetariańskie, Przekąski
Słowa kluczowe: ogórki
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 2 kilogramy ogórków gruntowych(najlepiej małych)
  • 1 litr wody
  • 7 łyżek miodu
  • 3 łyżeczki chili
  • 2 szklanki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku do każdego słoika
  • 2 łyżki soli
Instrukcja
  1. Umyj ogórki, osusz i powkładaj do słoików.

  2. Obierz ząbki czosnku i umieść w słoikach.

  3. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj miód, sól, chili i zagotuj. Rozpuść dokładnie wszystkie składniki zalewy.

  4. Wypełnij słoiki gorącą zalewą i zakręć. Włóż je do dużego garnka, zalej ciepłą wodą i pasteryzuj 5-7 minut.

  5. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Uwagi do przepisu

Ogórki gruntowe najlepiej myć pod bieżąco wodą, przy użyciu szczoteczki o miękkim włosiu. Pomaga ona dokładnie usunąć resztki ziemi.

Kategorie artykułów:
Przetwory

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..