Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, bazylia i serem mozzarella

  • włączony 24/01/2019
  • 577 Odsłon

Faszerowana pierś z kurczaka w sosie pomidorowym jest to smaczny i zdrowy pomysł na rodzinny obiad. Świetnie smakuje z ryżem, kaszą bulgur lub tradycyjnie z ziemniakami.

Nie zapominajmy, że mięsa nie można spożywać zbyt często, zaleca się jedzie 1-2 porcji w tygodniu. Jedna porcja dla osoby dorosłej to ok. 150 gram, czyli mniej więcej pojedynczy filet z piersi kurczaka. Mięso jest źródłem białka i żelaza. Starajmy się wybierać mięso białe, (kurczak, indyk, królik) ponieważ zawiera mniej tłuszczu i więcej zdrowych kwasów tłuszczowych nienasyconych, które dostarczają energii i są nośnikiem wielu witamin.

Uważam, że często zapominamy o prostych przepisach, którymi możemy urozmaicić naszą dietę. Zachęcam do przygotowania mojego pomysłu.

Przygotowanie
20 mins
Czas gotowania
50 mins
Całkowity czas
1 hr 10 mins
 
Porcja dla: 4 osoby
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4 filety piersi z kurczaka
  • 100 gram suszonych pomidorów
  • 200 gram sera mozzarella
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • świeże lisćie bazylii
przyprawy:
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • tymianek
dodatkowo:
  • wykałaczki
Instrukcja
  1. Sos pomidorowy:

    -Pokroić cebulę i podsmażyć

    -Dodać pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (można użyć pomidory z puszki lub gotowy sos pomidorowy)

    -Przyprawić pieprzem, oregano i tymiankiem

    -Smażyć i mieszać, aż pomidory zmiękną

    -Dla urozmaicenia smaku można połączyć sos pomidorowy z gotowym sosem Ajvar łagodny lub dodać paprykę słodka i pikantną.

  2. Przygotowanie mięsa:

    Przekroić piersi z kurczaka na pół, tak aby nie rozciąć całości i przyprawić pieprzem i solą

    Nadziać środek suszonymi pomidorami, serem mozzarella i bazylią

  3. Zamknąć mięso wykałaczką, aby nadzienie nie wypadło

  4. Podsmażyć mięso na oleju (5 minut z każdej strony) aby mięso się zamknęło

  5. Przełożyć do naczynia

  6. Zalać sosem pomidorowym

  7. Piec 50 minut w 180 stopniach ( przez pierwsze 30 minut pod folią aluminiową)

  8. Dodać ser i bazylię na górę 5 minut przed końcem pieczenia

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..