Pieczona ciecierzyca

  • włączony 28/12/2018
  • 260 Odsłon
  • Grudzień 28, 2018

Ciecierzyca jest jedną z pierwszych roślin, które zaczęli uprawiać ludzie na Bliskim Wschodzie – razem ze zbożami i innymi roślinami strączkowymi. Do Polski trafiła stosunkowo niedawno i jest dostępna w dwóch odmianach: Kabuli – o dużych , jasnych i gładkich nasionach oraz Desi, której nasiona są mniejsze, ciemne i pomarszczone.  Charakteryzuje je nieco słodkawy, maślany i delikatny smak z nutą orzechową.

Przydomek rodowy Cycerona – jednego z najsławniejszych mówców rzymskich – pochodzi prawdopodobnie od ciecierzycy (nazwa łacińska cicer). Jeden z jego przodków miał podobno na twarzy brodawkę o kształcie ziarna tej rośliny.

Pieczona ciecierzyca
Kategoria: Przekąski
Słowa kluczowe: ciecierzyca
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 3 szklanki ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
Instrukcja
  1. Ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin.

  2. Odcedź na sicie i przepłucz zimną wodą. Zalej ponownie, przykryj i gotuj ok. 60 minut - wody powinno być 5-6 cm ponad ciecierzycą.

  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją "góra-dół". Ciecierzycę odsącz, wysyp na papierowy ręcznik i osusz. Wymieszaj z olejem i dużą ilością przypraw. 

  4. Rozsyp ciecierzycę na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 40 minut.

  5. Od czasu do czasu przemieszaj i sprawdzaj czy jest chrupiąca.

  6. Pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

  7. Ciecierzycę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Uwagi do przepisu

W czasie gotowania ciecierzycy należy zbierać szumowinę lub chociaż jeden raz  zmienić wodę. Dzięki temu usunięte zostają substancje gazotwórcze i wzdymające.

 

 

Kategorie artykułów:
Przekąski · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..