Pasta do chleba z żółtego grochu

  • włączony 21/01/2019
  • 17 Odsłon
  • Styczeń 21, 2019

Największe spożycie grochu miało miejsce w XV wieku. Był on przede wszystkim źródłem wyżywienia dla chłopów i ludzi niezamożnych. Zapasy tego warzywa oraz łatwość przechowywania sprawdzały się przede wszystkim zimą, kiedy nie można było nic uprawiać. Arystokratom i lepiej sytuowanym groch szybko spowszechniał i dodawany był do potraw jako zagęszczacz lub polepszacz smaku lekko nadpsutej żywności.

O wartości ziaren grochu świadczy chociażby staropolskie przysłowie: Kiedy jest tylko groch w chałupie, a kapusta w kłodzie, to bieda nie dobodzie.”

Pasta do chleba z żółtego grochu
Kategoria: Dania wegetariańskie, Śniadania
Słowa kluczowe: żółty groch
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 1/2 szklanki grochu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • smalec
Instrukcja
  1. Zalej groch wodą i zostaw na noc.

  2. Odlej wodę i wypłucz groch na sicie-będzie wtedy bardziej lekkostrawny.

  3. Wsyp groch do garnka i wlej tyle wody, żeby było jej ok. 2 cm nad ziarnami.

  4. Po zagotowaniu zdejmij pianę i dalej gotuj na małym ogniu 20-30 minut.

  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na smalcu.

  6. Ugotowany groch zmiksuj z olejem, cebulą i siemieniem lnianym. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Uwagi do przepisu

Groch jest dość ciężkostrawny, dlatego można dodać do grupy przypraw majeranek, kminek, kolendrę lub curry.

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..