Makaron ze szpinakiem

  • włączony 07/02/2019
  • 80 Odsłon

Makaron ze szpinakiem – pomysł na szybki i smaczny obiad !

Szpinak to samo zdrowie: zawiera żelazo i kwas foliowy, ale w jego liściach znajduje się także sporo beta-karotenu, witaminy C i luteiny.”

Zimą można śmiało sięgać po szpinak mrożony, gdyż nie traci on swoich dobroczynnych właściwości. 🍴

Danie jest dość tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, dodatkowo smaczne i pożywne. 😊

Makaron ze szpinakiem
Przygotowanie
20 minut
Czas gotowania
10 minut
Całkowity czas
30 minut
 
Porcja dla: 4 osoby
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • ok. 500 gram mrożonego szpinaku (drobno pokrojonego)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietanka 18% słodka
  • ser parmezan
  • pieprz
  • sól
Instrukcja
  1. Pokroić drobno cebulę i czosnek.

  2. Podsmażyć cebulę, aż się zarumieni 

  3. Pod koniec dodać pokrojony czosnek (na około 1 minutę, ponieważ szybko się przypala i robi się gorzki)

  4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać zamrożony szpinak 

  5. Wszystko doprawić solą i pieprzem ( można użyć też vegete) 

  6. Wymieszać i dusić, aż szpinak się rozpuści i wyparuje woda. 

  7. Na koniec dodać 4-5 łyżki śmietanki 18% i starty ser parmezan 

  8. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu

  9. Do szpinaku dodać ugotowany makaron i całość wymieszać 

Szpinak należy dobrze doprawić, gdyż nie ma zbyt wyraźnego smaku

Zachęcam do wykonania przepisu !

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..