Kuskus z brukselkami, marchewką i pieczarkami

  • włączony 14/01/2019
  • 80 Odsłon
  • Styczeń 14, 2019

Kuskus pochodzi od arabskiego kaskasa, co oznacza rozbijać, tłuc„. Była ona dawniej materiałem odpadowym, powstającym przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach. Z mąki odsiewano  grudki, oprószano mąką i sprzedawano. Marokanki do dziś rozbijają ziarna i gotują je kilka godzin na parze, w przeznaczonym to tego garncu.

W krajach północno-zachodniej Afryki kuskus uważa się za pokarm święty i dlatego jest nieodłącznym składnikiem uczt religijnych i weselnych.

Kuskus z brukselką, marchewką i pieczarkami
Kategoria: Dania wegetariańskie, Przystawki i sałatki, Sałatki
Słowa kluczowe: brukselka, kuskus, marchewka, pieczarki
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 100 gramów kaszy kuskus
  • 100 gramów marchewki
  • 10 brukselek
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
Instrukcja
  1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

  2. Marchewkę ugotuj al dente. Gdy już przestygnie pokrój na plasterki.

  3. Zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli i wrzuć do niej brukselki. Gotuj bez przykrycia na niewielkim ogniu przez 6 minut. Kiedy będą już chłodne pokrój na połówki.

  4. Umyte i obrane pieczarki pokrój na ćwiartki. Gotuj je 5 minut-powinny być lekko twarde.

  5. Cebulę pokrój na piórka i podsmaż na dużej patelni, na roztopionym maśle tak, aby była szklista.

  6. Do cebuli dodaj marchewkę, brukselki i pieczarki-smaż około 2 minut.

  7. Przełóż składniki sałatki do dużej miski, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Uwagi do przepisu

Najlepiej wybierać brukselki ciemnozielone, bez pożółkłych liści.

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..