Kurczak faszerowany szpinakiem z pieczonymi ziemniaczkami

  • włączony 13/04/2019
  • 213 Odsłon

Kurczak faszerowany szpinakiem to doskonały pomysł na smaczny i syty obiad. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą bulgur lub tradycyjnie z pieczonymi ziemniaczkami. Szpinak to samo zdrowie: zawiera żelazo i kwas foliowy, ale w jego liściach znajduje się także sporo beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Zimą można śmiało sięgać po szpinak mrożony, gdyż nie traci on swoich dobroczynnych właściwości. 🍴

Zachęcam do przygotowania mojego przepisu 🙂

Zobacz inne przepisy na obiad:

->Makaron w sosie pieczarkowym z kurczakiem

->Kolorowe frytki z buraków, batatów i ziemniaków

-> Makaron ze szpinakiem

->Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, bazylia i serem mozzarella

->Sakiewki ze szpinakiem i serem feta

->Dorsz z potrawką paprykową i kaszą bulgur

->Przepis na szybki obiad- łosoś z warzywami

kurczak faszerowany szpinakiem
Porcja dla: 4 porcje
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4 filety piersi z kurczaka
  • 1 dużą cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 400 gram mrożonego szpinaku
  • śmietanka 18 % słodka
  • 200 gram sera mozzarella
  • pieprz
  • sól
  • 3-4 ziemniaki
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
Instrukcja
Przygotowanie szpinaku:
  1. Pokroić drobno cebulę i czosnek.

  2. Podsmażyć cebulę, aż się zarumieni 

  3. Pod koniec dodać pokrojony czosnek (na około 1 minutę, ponieważ szybko się przypala i robi się gorzki)

  4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać zamrożony szpinak 

  5. Wszystko doprawić solą i pieprzem ( można użyć też vegete) 

  6. Wymieszać i dusić, aż szpinak się rozpuści i wyparuje woda. 

  7. Na koniec dodać 4-5 łyżki śmietanki 18% 

Przygotowanie mięsa:
  1. Przekroić piersi z kurczaka na pół, tak aby nie rozciąć całości i przyprawić pieprzem i solą

  2. Nadziać środek przygotowanym szpinakiem i serem mozzarella 

  3. Zamknąć mięso wykałaczką, aby nadzienie nie wypadło

  4. Podsmażyć mięso na oleju (5 minut z każdej strony) aby mięso się zamknęło

  5. Przełożyć do naczynia

  6. Piec 50 minut w 180 stopniach ( przez pierwsze 30 minut pod folią aluminiową)

  7. Po upływie 30 minut dodać pokrojone ziemniaczki ( można doprawić oregano, słodką i ostrą papryką i polać olejem ) Można dodać pomidorki koktajlowe i paprykę. 

  8. Wszystko razem piec kolejne 20 minut. 

  9. Smacznego 🙂 

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..