Guacamole z awokado na chlebie żytnim

  • włączony 06/02/2019
  • 462 Odsłon

Guacamole jest tradycyjną meksykańską pastą na bazie awokado. Ważne aby owoce były dojrzałe z miękkim i kremowym środkiem.
Moją ulubioną odmianą awokado jest Hass. Osobiście uważam, że pasta idealnie pasuje do chleba żytniego, ale można ją też podawać na chrupiącej i ciepłej grzance. 🥑

Na moje kanapki z guacamole dodałam ugotowane jajko, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę, szczypiorek oraz przyprawy.

Zachęcam do wykonania mojego przepisu 🥑

Guacamole z awokado na chlebie żytnim
Porcja dla: 2 osoby
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
Guacamole:
  • 1 owoc awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ małej cebuli
  • kilka kropli soku z limonki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki płaskiej łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • pieprz
  • sól
Paprykę ostrą mieloną można zastąpić połową małej papryczki chilli posiekanej na kawałki
Dodatki:
  • 6 kromek chleba żytniego
  • 2 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek świeży
  • cebula
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka mielona
Instrukcja
  1. Ugotować jajka 

  2. Do miski włożyć awokado, cebulę i czosnek posiekany na kawałki 

  3. Dodać sok z limonki i przyprawy 

  4. Wszystkie składniki wymieszać i rozgnieść widelcem awokado 

Jeśli chcemy aby konsystencja guacamole była bardziej płynna (dip, sos) możemy użyć blendera.
  1. Wyłożyć guacamole na kanapki 

  2. Dodać ugotowane pokrojone jajko, pomidorki koktajlowe, ogórka, cebulę, szczypiorek i przyprawy 

  3. Smacznego

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..