Dynia w occie

  • włączony 21/12/2018
  • 91 Odsłon
  • Grudzień 21, 2018

Dynia pojawiła się na stołach już w czasach starożytnych. Na ucztach pełnych przepychu podawano dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy świeżo utartą dynię zalewali winem i stosowali jako środek wspomagający przemianę materii. Pestki z dyni natomiast spożywano na surowo, jak również podprażone z przyprawami.

…Dynia w occie choć kwaskowa, bardzo smaczna jest i zdrowa…

Dynia w occie
Kategoria: Dania wegetariańskie, Przekąski
Słowa kluczowe: dynia, goździki
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 2 kilogramy obranej dyni bez pestek
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 400 gramów cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 goździków
Instrukcja
  1. Dynię pokrój w kostkę 2cm x 2cm i ułóż we wcześniej przygotowanych słoikach.

  2. Zagotuj: wodę, ocet, cukier, sól i goździki.

  3. Gorącą zalewą wypełnij słoiki, zakręć i pasteryzuj na mokro ok. 10 minut.

  4. Odstaw do góry dnem, a gdy będą już zimne przenieś do spiżarni.

Uwagi do przepisu

Skórka dyni powinna być jak najbardziej zbliżona do koloru pomarańczowego. Musi być gładka i jędrna, gdyż wtedy jej wnętrze nie jest włókniste.

 

 

Kategorie artykułów:
Przetwory · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..