Dorsz z potrawką paprykową i kaszą bulgur

  • włączony 29/01/2019
  • 55 Odsłon

Dorsz z potrawką paprykową i kaszą bulgur jest to mój pomysł na niskokaloryczny i zdrowy obiad. Dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ryby poprawiają pracę mózgu, działają przeciwzapalnie oraz są źródłem wielu witamin i składników mineralnych (A, B12, D3, selen, fosfor). Zaleca się spożywać 2 porcje ryby w tygodniu. Kasza bulgur charakteryzuje się bardzo dużą zawartością błonnika, potasu, fosforu oraz magnezu. Danie nie tylko ładnie wygląda ale jest też smaczne i co najważniejsze dietetyczne i proste w przygotowaniu.

Zachęcam do przygotowania mojego przepisu 😊

Dorsz z potrawką paprykową i kaszą bulgur
Przygotowanie
30 mins
Czas gotowania
30 mins
Całkowity czas
1 hr
 
Porcja dla: 4 osoby
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4x100 gram filet z dorsza
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • kasza bulgur
  • 2 świeżę pomidory lub pomidory w puszce lub gotowy sos pomidorowy
Przyprawy:
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra
Instrukcja
Przygotowanie potrawki:
  1. Zetrzeć 2 marchewki na tarce (duże oczka)

  2. Pokroić paprykę i cebulę w małą kostkę

  3. Dodać pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą (według uznania)

  4. Smażyć i mieszać przez około 10-15 minut, aż zmięknie

  5. Filet z dorsza przeciąć na 4 kawałki i włożyć do naczynia

  6. Pół usmażonej potrawki nałożyć na dorsza (resztę zostawić do kaszy)

  7. Piec 30 minut 180 stopni 

Przygotowanie kaszy:
  1. Ugotować kasze bulgur według instrukcji na opakowaniu 

  2. Wymieszać kaszę z resztą potrawki paprykowej na patelni 

  3. Pokroić 2 świeże pomidory bez skórki w kostkę (można użyć pomidorów w puszce lub gotowy sos pomidorowy)

  4. Dodać pokrojone pomidory do kaszy 

  5. Smażyć na patelni ok. 6-10 minut 

  6. Smacznego 🙂 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..