Domowy olej z ziołami

  • włączony 23/01/2019
  • 66 Odsłon
  • Styczeń 23, 2019

W krajach śródziemnomorskich ważnym elementem zbilansowanej diety jest oliwa z oliwek. W Polsce jej odpowiednikiem stał się olej rzepakowy-surowiec dopasowany do warunków naszej szerokości geograficznej. Posiada on najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego omega-9 i dlatego nazywany jest „oliwą Północy”. Istotne są również w jego składzie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Olej rzepakowy ma bardzo dobre właściwości wypiekowe. Można go więc stosować do ciast, zastępując nim masło lub margarynę.

Domowy olej z ziołami
Kategoria: Dodatki do potraw
Słowa kluczowe: olej rzepakowy, zioła
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 750 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki estragonu
  • dodatkowo: litrowa szklana butelka z korkiem
Instrukcja
  1. Butelkę sparz wrzątkiem i poczekaj, aż całkowicie wyschnie.

  2. Obierz ząbki czosnku, pokrój na ćwiartki i wrzuć do butelki.

  3. Dodaj rozmaryn, tymianek, estragon i zalej olejem.

  4. Wstaw do lodówki. Można go użyć po 2 dniach.

Uwagi do przepisu

Olej powinien być przechowywany w szklanej butelce, ponieważ łatwo wchodzi w reakcję z plastikiem, tworząc toksyczne związki.

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..