Czerwona kapusta do słoików

  • włączony 24/01/2019
  • 203 Odsłon
  • Styczeń 24, 2019

W niektórych krajach czerwona kapusta określana jest jako kapusta fioletowa lub niebieska, a w gwarze śląskiej modro. Jej kolor zmienia się bowiem w zależności od warunków glebowych. W porównaniu z białą kapustą posiada niską zawartość wody, co powoduje, że jest mniej krucha i w związku z tym trudniejsza do pogryzienia w postaci surowej. W smaku jest zazwyczaj bardziej pikantna, jest mniejsza i ma gęściej ułożone liście.

Słodką wersję czerwonej kapusty przygotowuje się w południowych Niemczech, gdzie podawana jest po prostu z cukrem.

Czerwona kapusta do słoików
Kategoria: Dania wegetariańskie, Przekąski
Słowa kluczowe: czerwona kapusta, kapusta czerwona
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 2 i 1/2 kilograma czerwonej kapusty
  • 1/2 kilograma cebuli
  • 1 szklanka octu winnego
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Instrukcja
  1. Kapustę poszatkuj, a cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.

  2. Przełóż do miski, posól i odstaw na godzinę.

  3. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wrzuć do niego zawartość miski i gotuj około 1/2 godziny.

  4. Gorącą kapustę wkładaj do przygotowanych słoików i umieść je w garnku z ciepłą wodą. Po jej zagotowaniu zmniejsz ogień i pasteryzuj ok. 20 minut.

  5. Odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw, aż ostygną.

Uwagi do przepisu

Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak zalewy, może użyć octu spirytusowego.

 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..