Przepis na czekoladę z orzechami

  • włączony 17/01/2019
  • 335 Odsłon
  • Styczeń 17, 2019

Historia czekolady liczy sobie 4000 lat. Ma ona swój początek na obecnym terytorium Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Tam znana była w postaci płynnej, jako napój. Niektóre źródła mówią, że nazwa dosłowna xocolatl oznacza „gorzką wodę”. Według legendy ziarna kakaowe trafiły najpierw do Hiszpanii, gdzie przywiózł je Hernan Cortes w 1528 roku z ekspedycji do Nowego Świata. Dopiero po około wieku pojawiła się we Francji, kiedy córka króla hiszpańskiego wyszła za mąż za króla Ludwika XIII i dla uczczenia tego wydarzenia przywiozła próbki czekolady. I tak zaczęła się rozpowszechniać na całą Europę.

Wzbogacanie smaku czekolady różnymi dodatkami typu orzechy, rodzynki to innowacja, którą wprowadzili Włosi.

Czekolada
Kategoria: Desery i słodycze
Słowa kluczowe: kakao, karob, olej kokosowy, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, płatki migdałowe, rodzynki
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 400 gramów oleju kokosowego
  • 100 gramów masła
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 6 łyżek kakao
  • orzechy laskowe
  • orzechy nerkowca
  • płatki migdałowe
  • rodzynki
Instrukcja
  1. Rozpuść olej kokosowy i masło w rondlu.

  2. Połącz za pomocą miksera z syropem z agawy.

  3. Dodaj kakao i zmiksuj na wolnych obrotach.

  4. Do gotowej masy dodaj orzechy, płatki migdałowe i rodzynki.

  5. Przelej masę do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na noc.

  6. Przechowuj czekoladę w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

Uwagi do przepisu

Pamiętaj, aby olej kokosowy nie był rafinowany.

 

Kategorie artykułów:
Desery · Wege

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..