Historia czekolady liczy sobie 4000 lat. Ma ona swój początek na obecnym terytorium Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Tam znana była w postaci płynnej, jako napój. Niektóre źródła mówią, że nazwa dosłowna xocolatl oznacza „gorzką wodę”. Według legendy ziarna kakaowe trafiły najpierw do Hiszpanii, gdzie przywiózł je Hernan Cortes w 1528 roku z ekspedycji do Nowego Świata. Dopiero po około wieku pojawiła się we Francji, kiedy córka króla hiszpańskiego wyszła za mąż za króla Ludwika XIII i dla uczczenia tego wydarzenia przywiozła próbki czekolady. I tak zaczęła się rozpowszechniać na całą Europę.
Wzbogacanie smaku czekolady różnymi dodatkami typu orzechy, rodzynki to innowacja, którą wprowadzili Włosi.

- 400 gramów oleju kokosowego
- 100 gramów masła
- 3 łyżki syropu z agawy
- 6 łyżek kakao
- orzechy laskowe
- orzechy nerkowca
- płatki migdałowe
- rodzynki
-
Rozpuść olej kokosowy i masło w rondlu.
-
Połącz za pomocą miksera z syropem z agawy.
-
Dodaj kakao i zmiksuj na wolnych obrotach.
-
Do gotowej masy dodaj orzechy, płatki migdałowe i rodzynki.
-
Przelej masę do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na noc.
-
Przechowuj czekoladę w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Pamiętaj, aby olej kokosowy nie był rafinowany.