Ciasteczka czekoladowe z miętą

  • włączony 17/01/2017
  • 142 Odsłon

W kuchni stosowane są najczęściej dwa rodzaje mięty: kłosowa i pieprzowa. Kłosowa doskonale łączy się ze smakiem młodych ziemniaków, pomidorów, marchwi i grochu. Jej posiekane listki nadają odświeżającego smaku sosom sałatkowym. Mięty pieprzowej natomiast używa się do deserów, lodów i sorbetów. Pojawia się również jako składnik sosów jogurtowych, dipów i zup.

Grecka legenda mówi, że nazwa mięty pochodzi od imienia nimfy Minthe, która przyciągnęła uwagę Hadesa. Kiedy odkryła to jego zazdrosna żona Persefona, postanowiła pozbyć się rywalki zamieniając ją w zioło.

Ciasteczka czekoladowe z miętą
Kategoria: Desery i słodycze
Słowa kluczowe: czekolada miętowa, mięta
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 400 gramów mąki
  • 300 gramów cukru
  • 100 gramów czekolady miętowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250 gramów masła
  • 1/2 garści świeżej mięty
  • cukier puder
Instrukcja
  1. W kąpieli wodnej roztop czekoladę, masło, kakao i odstaw do ostudzenia.

  2. Jajka utrzyj z cukrem i dodaj do ostudzonej masy czekoladowej.

  3. Miętę drobno posiekaj i połącz z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.

  4. Wymieszaj wszystkie składniki i nakładaj ciasto łyżką, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Piecz ciasteczka w temperaturze 180 st. C od 10-15 minut. Gdy przestygną posyp cukrem pudrem.

Uwagi do przepisu

Czekoladę miętową można zastąpić ekstraktem miętowym-1/4 łyżeczki. Należy wtedy dodać jeszcze do składników 2 łyżki kakao.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Nie przegap! losowe posty..