Bulion warzywny z kurkumą i tymiankiem

  • włączony 17/12/2018
  • 68 Odsłon

Bulion warzywny to wręcz idealna baza do większośc zup, dlatego warto przygotować od razu odpowiednią większą porcję, którzą w przyszłosci wykorzystamy do kilku potraw.

Bulion można pasteryzować i przechowywać w słoikach (w lodóce) lub mrozić w pojemnikach plastikowych i przechowywać do 2 miesięcy.

Magicznym składnikiem, który zawsze dodaję do bulionów warzywnych jest kurkuma, która ma udowodnione działanie oczyszczające i antynowotworowe. Jeśli tylko możesz, dodaj przyprawę do przyprawę wywaru w postaci świeżo ścieranego korzenia lub ostatecznie w postaci gotowej przyprawy w proszku.

 

Przepis na bulion warzywny z kurkumą i tyminkiem
Przygotowanie
2 godz 40 minut
Czas gotowania
2 godz
Całkowity czas
4 godz 40 minut
 

Aby bulion był klarowny warto po ugotowaniu przecedzić go przez sitko. Nadmiar gorącego bulionu przelej do słoików, zakręć, gdy jest jeszcze gorący i przechowuj w lodówce po ostudzeniu.

Kategoria: Dania wegetariańskie
Kuchnia: Polska
Słowa kluczowe: bulion warzywny, bulion z warzyw, bulion z kurkumą
Kalorie: 215 Kcal
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4 litry wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 400 gram pietruszki
  • 350 gram marchewski
  • 200 gram bulwy z selera
  • 250 gram cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 sztuka pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku
Przyprawy - dodajemy do smaku zgodnie z własnym gustem
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2-3 sztuk gozdzików
  • 4 łyżeczki suszonego tymianku lub 2-3 gałązki świeżego
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 cm korzenia kurkumy lub łyżeczka suszonej
  • 1 - 2 łyżeczki soli himalajskiej
Instrukcja
  1. Do garnka dodaj wszystkie warzywa pokrojone w kawałki i smaż razem około 3-4 minuty na oleju, cały czas mieszając

  2. Dodaj świeże zioła, pokrojony czosnek,, korzeń kurkumy i smaż przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj pozostałe przyprawy.

  3. Zalej całość 4 litrami wody i zagotuj. Gotuj przez kolejne 120 minut na wolnym ogniu na koniec dodając sól do smaku.

  4. Całość przecedź przez sito i jak pisałam wyżej rozdziel na porcje, jako baza do kolejnych zup.

Uwagi do przepisu

Moim zdaniem bulion sam w sobie ma wyśmienity smak i jedyną rzeczą, którą wystarczy dodać to ugotowany makaron muszelki 🙂

Kategorie artykułów:
Półprodukty · Przepisy

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..