Baranek wielkanocny

  • włączony 18/04/2019
  • 288 Odsłon

Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz miękkie i puszyste w smaku. Baranek jest nie tylko piękną ozdoba wielkanocnego stołu, ale także pysznym ciastem, które możemy zjeść w czasie świat wielkanocnych. Ciasto można upiec w formie na baranka lub zajączka oraz w zwykłej formie na babkę. Baranka wielkanocnego można oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową i ozdobić.

Zachęcam do wykonania mojego przepisu 🙂

Baranek wielkanocny
Przygotowanie
20 mins
Czas gotowania
50 mins
Całkowity czas
1 hr 10 mins
 
Autor przepisu: www.AlaGotuje.pl
Składniki
  • 200 gram masła
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
  1. Rozpuścić i ostudzić masło 

  2. Do miski dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, żółtka i wodę

  3. Zmiksować białka z cukrem na sztywną pianę i dodać do reszty składników 

  4. Na koniec dodać ostudzone masło 

  5. Wszystko miksować około 3-4 minut 

  6. Przelać do formy i piec około 45-50 minut w 180 stopniach. 

Kategorie artykułów:
Ciasta · Przepisy

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..