Bakłażan faszerowany ryżem

  • włączony 11/01/2019
  • 136 Odsłon

Często zastanawiamy się jak wykorzystać bakłażana w naszej kuchni. Warzywo, a raczej owoc można podawać na wiele sposobów.

Bakłażan faszerowany ryżem na stałe zagościł w mojej kuchni. Jest to doskonałe danie, które zachwyci wszystkich swoim smakiem oraz zapachem unoszącym się w całym domu.

Bakłażan w 90 % składa z wody, jest niskokaloryczny, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Bogaty w składniki mineralne: potas, wapń, magnez oraz żelazo, które poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Uważam, że często zapominamy o prostych, smacznych i zdrowych przepisach, którymi możemy urozmaicić naszą dietę. Zachęcam do przygotowania mojego pomysłu 😊

Przepis na bakłażana faszerowanego ryżem
Przygotowanie
20 minut
Czas gotowania
50 minut
Całkowity czas
1 godz. 10 minut
 
Porcja dla: 4
Kalorie: 219 Kcal
Autor przepisu: AlaGotuje.pl
Składniki
  • 4 szt bakłażana
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 szt czerwonej papryki
  • 1 szt cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt pomidorów
  • 1 opak. sera mozzarella
Przyprawy
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
Instrukcja
  1. Przygotowanie bakłażana:

    - Bakłażana przekroić na pół (wzdłuż) i łyżką wyciągnąć miąższ ze środka, zostawiając odstęp od skórki ok. 1 cm.

    - Przygotowane łódeczki posypujemy solą i skrapiamy oliwą z oliwek. 

  2. Przygotowanie farszu:

    - Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu

    - Kroimy wydrążone nadzienie z bakłażana, paprykę, czosnek, cebulę oraz pomidory bez skórki w kostkę.

    -Na rozgrzana patelnie z oliwą wrzucamy cebulę po chwili dodajemy paprykę, pomidory, bakłażana i czosnek. 

    - Doprawiamy całość szczyptą soli, pieprzem, papryką słodka, ostrą oraz sosem sojowym.

    - Mieszamy i smażymy do wyparowania wody około 8-10 minut.

    - Następnie do całości dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. 

  3. Pieczenie:

    - Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia

    - Układamy bakłażany

    - Nadziewamy przygotowanym farszem

    - Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut ( 180 stopni)

    - Po upływie czasu na bakłażana kładziemy pokrojonego pomidora, ser mozzarella, całość posypujemy ziołami prowansalskimi i skraplamy oliwa z oliwek

    - Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut ( 180 stopni) 

    - Po upływie czasu bakłażany są gotowe 🙂

Uwagi do przepisu

Paprykę ostrą mieloną można zastąpić 1-2 papryczkami chilli. 

Komentarze są wyłączone.

Nie przegap! losowe posty..